Hoornaar in huis? Zo herken je hem en wat je moet doen
Een hoornaar in huis tegenkomen kan best schrikken zijn. Deze grote wespachtige ziet er indrukwekkend uit en maakt een stevig zoemgeluid, maar hoe weet je of je te maken hebt met een Europese of Aziatische hoornaar? En belangrijker nog, wat moet je doen als je een hoornaar (of zelfs een hoornaar nest) in of rond je huis hebt? Wij zochten het voor je uit.
Wat is een hoornaar?
Een hoornaar is een soort wesp, maar dan groter en vaak luider. In Europa komen twee soorten voor: de Europese hoornaar (Vespa crabro) en de Aziatische hoornaar (Vespa velutina). Beide soorten bouwen nesten, jagen op andere insecten en kunnen steken.
De Europese hoornaar is van nature aanwezig in Nederland en is minder agressief dan vaak gedacht wordt. De Aziatische hoornaar daarentegen is een invasieve soort die schade aanricht aan de bijenpopulatie.
Wat is het verschil verschil Europese en Aziatische hoornaar?
Hoewel de Europese hoornaar en Aziatische hoornaar op elkaar lijken, zit er wel degelijk een groot verschil tussen beide. De duidelijkste verschillen tussen beide soorten hoornaars zijn:
Europese hoornaar
Tot 3,5 cm groot, roodbruine kop en borststuk, geel-zwart achterlijf. Vliegt vrij rustig en komt vooral in bosrijke gebieden voor.
- Aziatische hoornaar
Iets kleiner (tot 3 cm), zwart lijf met één opvallende gele band op het achterlijf en gele poten. Deze soort jaagt actief op honingbijen en bouwt vaak nesten hoog in bomen of onder dakranden.
De Aziatische hoornaar koningin is meestal iets groter en is als eerste actief in het voorjaar. Ze begint dan met het bouwen van een beginnend hoornaar nest, vaak op beschutte plekken.
Wat is een Japanse hoornaar?
Naast de Europese en Aziatische hoornaar, is er ook nog de Japanse hoornaar. De Japanse hoornaar is familie van de Aziatische hoornaar en een ondersoort van de reuzehoornaar. De Japanse reuzehoornaar is ongeveer 5 cm groot en heeft een oranje kop. Bovendien is deze soort een stuk agressiever, maar komt deze niet in Europa voor.
Kun je een hoornaar in huis doden?
Het is belangrijk om zelf nooit een hoornaarnest te verwijderen. Het doden van een Aziatische en Europese hoornaar is gevaarlijk. Het doden kan een hoornaar agressiever maken, waardoor ze je kunnen gaan steken.
Heb jij een hoornaar of een hoornaarnest in je huis? Dan kun je het beste direct contact opnemen met een professionele bestrijder. Deze specialisten weten precies hoe ze een hoornaar koningin herkennen en kunnen gemakkelijk een nest verwijderen, zonder gevaarlijke situaties te creëren.
Benieuwd naar hoe een nest hoornaars weggehaald wordt door de professionals? Bekijk het in deze video:
Ik ben Thijs, een gepassioneerde schrijver met een brede interesse in uiteenlopende onderwerpen. Of het nu gaat om wetenschap, technologie, gezondheid of actualiteiten, ik geniet ervan om diep in een onderwerp te duiken en complexe informatie op een heldere en toegankelijke manier over te brengen. Mijn doel is om lezers niet alleen te informeren, maar ook te inspireren en aan het denken te zetten. Schrijven is voor mij meer dan een vak; het is een manier om verhalen te vertellen, kennis te delen en nieuwe perspectieven te ontdekken. Met een nieuwsgierige blik blijf ik altijd op zoek naar boeiende inzichten.